Jogszabályok

Kazánház üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályok

>

A távfelügyelt (állandó kezelő nélküli) üzemvitel biztonságtechnikai előírásai

140 kW felett az Msz 12623 és az Msz 12620 szabványoknak megfelelő biztonságtechnikai feltételeknek kell megfelelni, hogy az állandó kezelői jelenlétet kiváltsuk. A legszembetűnőbb, legdrágább feltételek az alábbiak:

  • Vízelfogyás elleni védelem, mely csőtörés esetén megvédi a kazánt a hűtőközeg nélküli meghibásodásoktól
  • Megfelő hasadó nyíló felület esetén egy, annak nem megfelelő volta esetén két egymástól független gázérzékelő felszerelése szükséges. A gázérzékelő rendszert úgy kell kiépíteni, hogy ARH (alsó robbanási határ) 20%-ánál bekapcsolja a vésszellőző ventillátort, ARH 40%-nál a robbanás biztos kivitelű vésszellőző működése mellett áramtalanítja a kazánházat és automatikusan vissza nem állítható módon leoldja a tüzvédelmi gyorszárat, vagy gázfőmágnes szelepet, valamint bekapcsolja a szintén robbanás biztos kivitelű vészvilágítást.
  • 1,16 MW felett kazánonkénti hőmérséklet magas fedővédelem- mely a kazánok túlhevüléséből adódó veszélyhelyzetek megelőzésére szolgál
  • 1,16 MW felett Gázoldalon égőnként meglévő nyomás minimum reteszen túl szükséges a gázrendszer hibás működésébnek következtében fellépő szélsőséges nyomásviszonyok elleni védekezésként nyomás minimum és maximum retszadókat felszerelni.

Az időszakos felügyelethez szükséges, hogy a kazánház főbb üzemviteli paraméterei, hibajelei egy diszpécserközpontba fussanak be ahol megfelelő szakmai felügyelet áll rendelkezésre a különböző hibaesemények kezelésére.

Az üzemeltetés tárgyi és személyi feltételei az MSZ 12623-ban és a GOMBSZ ban vannak rögzítve. Cégünknek az AEEF-től az üzemeltetési módra jogosultságot szerzett, a tárgyi és személyi feltételek rendelkezésre állnak.