Állás kínálat

Felvételre keresünk kisteljesítményű kazánfűtői vizsgával rendelkező budapesti kollégát részmunkaidős, vagy főállású munkakörbe.

Feladat: Időszakosan felügyelt (távfelügyelt) kazánházak komplett üzemeltetése, hibealhárítása, felügyelete, karbantartása.

Az állás betöltéséhez előny: gépész szakképesítés, villanyszerelői szaktudás, számítógépkezelői ismeret.

Jelentkezését az info@delta-t.hu címen várjuk.

üdvözlettel: Delta T Plusz csapata.

ÉPÜLET ENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK NYOMON KÖVETÉSE

Épület, intézmény tulajdonosok, gazdasági vezetők, közös képviselők számára fejlesztettük ki a Hőhíd adatbázis névre keresztelt programunkat. A program az épület energia felhasználásának nyomon követésére, az esetleges megtakarítások korrekt kimutatására, az üzemvitel megfelelőségének ellenőrzésére, valamint hasonló épületek fogyasztásának összehasonlítására alakalmas.

Minden érdekelt valamilyen szinten, és egyre intenzívebben foglalkozik az energia felhasználás kérdésével. Sajnálattal tapasztalom, hogy ezen foglalatosság gyakran megdöbbentő technikával történik. Teljesen mindennaposan hasonlítunk össze hónapok, vagy évek alatti fogyasztást,  a külső hőmérsékletnek, a fűtési szezon hosszának, a leolvasás időpontjának, avagy az összehasonlított időintervallum hosszának elhanyagolásával. Legutóbb a fentieken túl, egy belvárosi iskolaigazgatónő a gázszámla forint összegére alapozta megállapításait egy gázáremelést és egy iskolai szünetet is figyelmen kívül hagyva.  Sokan érzik ugyan, hogy hiányzik valami de némi ideologíával ezen túlteszik magukat, pedig akár 30% hibát is elkövetnek. Tekintettel arra, hogy néhány százalékért is meg kell küzdenünk, ez a pontatlanság nem megengedhető!

Akik a fent leírtaktól komolyabban szeretnének foglalkozni azzal, hog:

  • megfelelő-e az energia felhasználásuk az adott épülethez;
  • megtakarítást célzó intézkedések nyomán hogyan alakul az energia felhasználás;
  • megfelelő-e a kazánház, fűtési rendszer üzemvitele, nincs-e indokolatlan túlfogyasztás;
  • a fentieken túlmenően a fogyasztás adminisztrálására, tervezésre egy energetikailag megalapozott helyes eljárással számolt kiértékelést kapunk, melyben az összes fontos energetikai mutató megtalálható.

Mi a program lényege? Miért praktikus a használata?

Ugyan úgy mint más esetben csak a gázmérőt, hőmennyiség mérőt, melegvíz mérőket kell leolvasni.

Mi a meteorológiai jelentések alapján rögzítjük a területhez tartozó napi átlaghőmérsékletet, így a legnagyobb hibát okozó külső hőmérsékletet is bele lehet vonni a számításba. Ha egy időszakot pontosan szeretnénk kiértékelni célszerű lehet pont éjfélkor leolvasni. Erre persze nehezen jön össze. Sőt eltelhet lehet néhány nap is pl, az év végi leolvasásnál. A mi programunkkal ez sem jelent problémát. A leolvasott időszakot a tényleges hőhíddal súlyozva napi fogyasztásokat kalkulál. Ezzel megoldódik a leolvasások időbeni eltérése is. Ezek után két épület ugyanazon időszakra vonatkozó fogyasztása már rendelkezésre áll, korrektül össze lehet hasonlítani őket. Ugyancsak összehasonlíthatóvá válik egy azon épület két különböző időszak alatti fogyasztása, hiszen a külső hőmérséklet másságát figyelembe vettük, s a leolvasások időben való elcsúszásnak hatását is kiküszöböltük. Az eljárás annyira pontos, hogy a felhasználás 2-3% változása már jól kivehető a havi, és 1% az éves adatokból.

A programban való részvétel havi kiértékelések esetén 2eFt/hó, csak évente egyszeri ellenőrzést, kiértékelést választva 7eFt/év.

Egy mintát láthat erre a linkre kattintva.


Kazánház BLOG

Ha van mások érdeklődésére is számot tartó kérdése, észrevétele, hozzászólása, üzenete kazánház témában, legyen üzemeltetés, távfelügylet, technikai részletek, itt publikusan megteheti. E blog bejegyzéseit minden látogató olvashatja. Ha privát üzenete van, küldjön mailt, vagy a “kapcsolat” lapon üzenetet.

Jogszabályok

Kazánház üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályok

>

A távfelügyelt (állandó kezelő nélküli) üzemvitel biztonságtechnikai előírásai

140 kW felett az Msz 12623 és az Msz 12620 szabványoknak megfelelő biztonságtechnikai feltételeknek kell megfelelni, hogy az állandó kezelői jelenlétet kiváltsuk. A legszembetűnőbb, legdrágább feltételek az alábbiak:

  • Vízelfogyás elleni védelem, mely csőtörés esetén megvédi a kazánt a hűtőközeg nélküli meghibásodásoktól
  • Megfelő hasadó nyíló felület esetén egy, annak nem megfelelő volta esetén két egymástól független gázérzékelő felszerelése szükséges. A gázérzékelő rendszert úgy kell kiépíteni, hogy ARH (alsó robbanási határ) 20%-ánál bekapcsolja a vésszellőző ventillátort, ARH 40%-nál a robbanás biztos kivitelű vésszellőző működése mellett áramtalanítja a kazánházat és automatikusan vissza nem állítható módon leoldja a tüzvédelmi gyorszárat, vagy gázfőmágnes szelepet, valamint bekapcsolja a szintén robbanás biztos kivitelű vészvilágítást.
  • 1,16 MW felett kazánonkénti hőmérséklet magas fedővédelem- mely a kazánok túlhevüléséből adódó veszélyhelyzetek megelőzésére szolgál
  • 1,16 MW felett Gázoldalon égőnként meglévő nyomás minimum reteszen túl szükséges a gázrendszer hibás működésébnek következtében fellépő szélsőséges nyomásviszonyok elleni védekezésként nyomás minimum és maximum retszadókat felszerelni.

Az időszakos felügyelethez szükséges, hogy a kazánház főbb üzemviteli paraméterei, hibajelei egy diszpécserközpontba fussanak be ahol megfelelő szakmai felügyelet áll rendelkezésre a különböző hibaesemények kezelésére.

Az üzemeltetés tárgyi és személyi feltételei az MSZ 12623-ban és a GOMBSZ ban vannak rögzítve. Cégünknek az AEEF-től az üzemeltetési módra jogosultságot szerzett, a tárgyi és személyi feltételek rendelkezésre állnak.