Távfelügyelet

CONTROLLROOMMiért ajánljuk, a kazánház távfelügyelet?

  • A folyamatos gépi hibaesemény figyelés miatt biztonságosabb üzemvitelt eredményez
  • A folyamatos kontroll és az automatizált folyamatok miatt olcsóbb, mert kevesebb élő munkára, kiszállásra van szükség, az energia felhasználás optimalizálható
  • Az üzemviteli jellemzők gépi figyelése miatt a hibák gyorsan azonosíthatóak, a rendellenes működések elkerülhetők, esetleg távbeavatkozással elháríthatóak.
  • Ha egy műszaki hiba bekövetkezett, azonnal észrevesszük, rögtön tudunk intézkedni, még mielőtt szolgáltatási panaszt, vagy  komolyabb következményt okozna.
  • A készülék folyamatosan tárolja a működés jellemző adatait, hőmérséklet, nyomás stb. értékeket, ami a szolgáltatás minőségének dokumentálását is jelenti, fontos részét képezve a minőségbiztosításnak.
  • Nem csak a hibaeseményeket, üzemviteli jellemzőket tárolja a gép, hanem a beavatkozásokat is, így 100%-ban dokumentált üzemvitelt kapunk.
  • A távfelügyelet egy DDC (direct digital controll) más néven plc, EEpromot alkalmazó ipari számítógép segítségével valósítjuk meg. Ez a kazánházi szabályozó, vagy más néven épületfelügyeleti rendszer számos más feladatra is megtanítható minimális ráfordítással. Megoldhatjuk vele a kazánház teljes szabályozását, összahangolhatjuk, optimalizálhatjuk az egyes berendezések működését, ezáltal jobb szolgáltatási minőséget, energia takarékos működést, ugyanakkor a drága berendezések kímélő üzemmódját is megvalósítjuk.
  • A kazánházi folyamatokra az interneten keresztül (biztonságos VPN alagúton) a tulajdonos és további érdekeltek is ráláthatnak és a kiosztott jogok alapján, vagy dokumentáltan avatkozhatnak be a rendszer működésébe. A hozzáférés személyi számítógéppel laptoppal, történik, de tablet, vagy mobil telefon is alkalmas információk lekérésére a rendszerről.
gépészeti kapcsolási példa
DDC szekrény
kezelő felület példa

A távfelügyelt módon való üzemeltetés alapvető célja az üzemeltetési bér és energia költségek csökkentése, az emberi odafigyelésnél megbízhatóbb állandó gépi felügyelet kialakítása, gépi üzemvitel dokumentáció megvalósítása. A távfelügyelet kialakításával nő a szolgáltatás színvonala, a biztonságtechnikai szint. Az üzemeltetés az igényekhez jobban igazítható. Az üzemeltető a rendszer állapotát bármikor távolról ellenőrizheti. Hibaesemény bekövetkeztekor automatikus SMS üzenetet , vagy e-mailt kap. Testre szabott szabályozási algoritmusainkkal a berendezések optimális üzemvitele érhető el, így az energetikai hatékonyság jelentősen javul, a berendezések élettartama kitolódik.

140kW egység teljesítmény felett az üzemeltetés biztonsága szempontjából a hatályos előírások, vagy gyengébb biztonságtechnikai szint mellett engedélyezik a működést állandó kezelői felügyelet mellett, vagy magasabb biztonságtechnikai színvonal mellett, úgynevezett időszakos helyszíni ellenőrzésekkel, de folyamatos gépi felügyelettel, távfelügyelettel), magasabb szakképesítésű üzemeltetőkkel. (GMBSZ-ből hivatkozott MSZ 12623 a hivatkozás miatt kötelezően betartandó szabvány) Érezhető, hogy egy gyenge biztonságtechnikai kiépítés hiányosságait folyamatos fűtői személyzettel pótolni nagyobb kockázatot jelent!!! A kazánház biztonságtechnikáját alapvetően a beépített védelmek garantálják, a szolgáltatás minőségét és az energetikai hatékonyságot a szabályozások, automatikák biztosítják. Az időszakos helyszíni ellenőrzések feladata a berendezések megfelelő üzemének, helyes működésének ellenőrzése.

A nagy értékű berendezések, az összetett üzemvitel, óriási energiaköltségek, nem csekély felelőssége miatt, kulcsfontosságú az üzemeltetés módjának helyes megválasztása.

rz_products_qualmgmtindex2

htcKielégítő komfort melletti energiatakarékosság, gazdaságos, a berendezéseket legjobban kímélő üzemvitel komoly szakértelmet, a rendszer működésének összehangolását, folyamatos odafigyelést, érdekeltséget tesz szükségessé. Az elmúlt években a berendezések precizitása, bonyolultsága, és egyben igényessége, érzékenysége az üzemi viszonyokra nagymértékben növekedett, ami szintén a szakmai felügyeletet helyezi előtérbe. A kazánüzemben több szakterület kereszteződik: hidraulika, tüzeléstechnika, áramlástan, villamos-automatika, hőtan, vízkémia, anyagismeret, folyamatirányítás, vízegészségügy (pl.legionella elleni védekezés) stb. Célszerű az üzemeltetőként olyan szakembereket alkalmazni, akik, tudásuk, és tapasztalatuk révén a fenti folyamatokkal tisztában vannak, a szakmai és techikai felkészültségük alapján képesek a berendezések felelőséggel történő üzemeltetésére, hibaelhárítására, javítására.

Az egykor szénlapátoló fűtő feladatköre lassan mérnőki felkészültséget tesz szükségessé.

A modern technológiákat használó kazánházakban mára a legnagyobb veszélyforrás a hagyományos képzettségű kazánfűtő lett. Ez a tény és a magas bérköltségek, valamint az automatizálás nyomán leszűkült fűtői feladatkör előtérbe állítja a távfelügyelt üzemeltetési módot, napi- heti, vagy havi egyszeri helyi üzemviteli ellenőrzéssel.

A kazánházi rendszer alapvető filózófiája, hogy a kazánház önálló és független autonóm védelmekkel rendelkezzen, bármely, a fizikai folyamatokat jellemző paraméter veszélyhelyzetet jelentő megváltozása esetén biztonságos alaphelyzetbe állítsa a rendszert. A kommunikációs csatornán (pl. internet), csak a biztonságot nem érintő utasítások, és lekérdezések történnek, pl. adatgyűjtés, szabályozási paraméterek állítása, szivattyú, kazán indítási parancs, kazán alapjel. A biztonságot jelentő védelmek független, helyi működésűek  (pl. tüzelésvezérlés a kazánvezérlő automatika feladata, azt bárhogy befolyásolni tilos!) Hangsúlyozni kell, hogy a szabályozó folyamatos működése nem függ a táveléréshez használt kommunikáció esetleges kimaradásától.

DSC_5318_tn

Ismerje meg a távfelügyelhető szabályozó DDC (Direkt Digital Controll) készüléket.