ÉPÜLET ENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK NYOMON KÖVETÉSE

Épület, intézmény tulajdonosok, gazdasági vezetők, közös képviselők számára fejlesztettük ki a Hőhíd adatbázis névre keresztelt programunkat. A program az épület energia felhasználásának nyomon követésére, az esetleges megtakarítások korrekt kimutatására, az üzemvitel megfelelőségének ellenőrzésére, valamint hasonló épületek fogyasztásának összehasonlítására alakalmas.

Minden érdekelt valamilyen szinten, és egyre intenzívebben foglalkozik az energia felhasználás kérdésével. Sajnálattal tapasztalom, hogy ezen foglalatosság gyakran megdöbbentő technikával történik. Teljesen mindennaposan hasonlítunk össze hónapok, vagy évek alatti fogyasztást,  a külső hőmérsékletnek, a fűtési szezon hosszának, a leolvasás időpontjának, avagy az összehasonlított időintervallum hosszának elhanyagolásával. Legutóbb a fentieken túl, egy belvárosi iskolaigazgatónő a gázszámla forint összegére alapozta megállapításait egy gázáremelést és egy iskolai szünetet is figyelmen kívül hagyva.  Sokan érzik ugyan, hogy hiányzik valami de némi ideologíával ezen túlteszik magukat, pedig akár 30% hibát is elkövetnek. Tekintettel arra, hogy néhány százalékért is meg kell küzdenünk, ez a pontatlanság nem megengedhető!

Akik a fent leírtaktól komolyabban szeretnének foglalkozni azzal, hog:

  • megfelelő-e az energia felhasználásuk az adott épülethez;
  • megtakarítást célzó intézkedések nyomán hogyan alakul az energia felhasználás;
  • megfelelő-e a kazánház, fűtési rendszer üzemvitele, nincs-e indokolatlan túlfogyasztás;
  • a fentieken túlmenően a fogyasztás adminisztrálására, tervezésre egy energetikailag megalapozott helyes eljárással számolt kiértékelést kapunk, melyben az összes fontos energetikai mutató megtalálható.

Mi a program lényege? Miért praktikus a használata?

Ugyan úgy mint más esetben csak a gázmérőt, hőmennyiség mérőt, melegvíz mérőket kell leolvasni.

Mi a meteorológiai jelentések alapján rögzítjük a területhez tartozó napi átlaghőmérsékletet, így a legnagyobb hibát okozó külső hőmérsékletet is bele lehet vonni a számításba. Ha egy időszakot pontosan szeretnénk kiértékelni célszerű lehet pont éjfélkor leolvasni. Erre persze nehezen jön össze. Sőt eltelhet lehet néhány nap is pl, az év végi leolvasásnál. A mi programunkkal ez sem jelent problémát. A leolvasott időszakot a tényleges hőhíddal súlyozva napi fogyasztásokat kalkulál. Ezzel megoldódik a leolvasások időbeni eltérése is. Ezek után két épület ugyanazon időszakra vonatkozó fogyasztása már rendelkezésre áll, korrektül össze lehet hasonlítani őket. Ugyancsak összehasonlíthatóvá válik egy azon épület két különböző időszak alatti fogyasztása, hiszen a külső hőmérséklet másságát figyelembe vettük, s a leolvasások időben való elcsúszásnak hatását is kiküszöböltük. Az eljárás annyira pontos, hogy a felhasználás 2-3% változása már jól kivehető a havi, és 1% az éves adatokból.

A programban való részvétel havi kiértékelések esetén 2eFt/hó, csak évente egyszeri ellenőrzést, kiértékelést választva 7eFt/év.

Egy mintát láthat erre a linkre kattintva.